Skartovačky: Kompletní průvodce výběrem a používáním

Skartovačky jsou nezbytným zařízením v každé firmě i domácnosti, kde se pracuje s důvěrnými informacemi. Tyto přístroje umožňují kompletní zničení dokumentů a datových nosičů, aby se nedostaly do nepravých rukou. V tomto článku se podíváme na důležité faktory, které je třeba zvážit při výběru skartovačky, a také se seznámíme s nejlepšími dostupnými modely na trhu.

Jak pracovat se skartovačkou

Než se ponoříme do výběru skartovačky, je důležité se seznámit s jejím správným používáním a údržbou. Tímto způsobem zajistíme, že přístroj bude fungovat spolehlivě a dlouho. Následující důležité pokyny vám pomohou:

  • Vyberte správný typ skartovačky: Každá skartovačka je navržena pro určitý typ materiálu. Ujistěte se, že používáte skartovačku určenou pro daný typ dokumentů nebo datových nosičů.
  • Pravidelně vyprazdňujte odpadní nádobu: Zabráníte tak zachycení skartovaného papíru na řezných nožích. Pravidelné vyprazdňování odpadní nádoby je nezbytné.
  • Dodržujte řeznou kapacitu: Nepřekračujte maximální řeznou kapacitu skartovačky, abyste zabránili poškození řezného mechanismu.
  • Pravidelně promazávejte skartovačku: Použijte speciální olej nebo olejový papír, kterým promažete systém skartovačky. Tím zajistíte správné mazání a prodloužíte životnost zařízení.
  • Používejte pytle na odpad: Některé skartovačky mají možnost připojení odpadních pytlů, což usnadňuje manipulaci s odpadem.

Nejlepší skartovačky na trhu

Existuje mnoho různých typů skartovaček, které se liší svými funkcemi a výkonem. Při výběru vhodného modelu je důležité zvážit následující faktory:

Typ skartovačky

Výběr správného typu skartovačky závisí na vašich potřebách. Existují manuální skartovačky, které jsou vhodné pro občasné použití, a elektrické skartovačky, které jsou určeny pro větší objemy dokumentů.

  • Manuální skartovačky: Jsou menšího rozměru a lze je použít na skartování papíru, CD, DVD nebo kreditních karet.
  • Elektrické skartovačky: Jsou vhodné pro větší objemy dokumentů a mohou zpracovat i několik desítek dokumentů najednou. Existují různé typy elektrických skartovaček, jako jsou skartovačky s nástavcem na koš, stolní skartovačky nebo skartovačky s integrovaným košem.

Výkon a kapacita skartovačky

Výkon skartovačky se měří v počtu listů papíru, které dokáže za určitý časový úsek zpracovat. Pro občasné použití a domácnosti jsou dostatečné skartovačky s výkonem kolem 5-10 listů papíru za minutu. Pro firemní prostředí a větší objemy dokumentů se doporučují skartovačky s výkonem kolem 15-30 listů papíru za minutu nebo více.

Kapacita skartovačky udává maximální počet listů papíru, které lze najednou vložit do skartovačky. Kapacita se obvykle pohybuje od 5 až do 50 listů papíru, ale existují také profesionální skartovačky s ještě vyšší kapacitou.

Rychlost skartování

Rychlost skartování udává, jak rychle skartovačka dokáže zpracovat jeden list papíru. Rychlost je obvykle udávána v metrách za minutu. Běžné skartovačky mají rychlost kolem 1-2 metrů za minutu, zatímco profesionální skartovačky mohou dosahovat rychlosti až 4-5 metrů za minutu.

Stupeň utajení

Stupeň utajení skartovačky je důležitým faktorem při ochraně důvěrných informací. Čím vyšší je stupeň utajení, tím jemněji jsou dokumenty rozřezány a tím je menší šance na jejich opětovné složení a čtení. Existuje několik standardních stupňů utajení, které jsou často označovány čísly:

  • Stupeň utajení 1: Proužky s maximální šířkou 6 mm.
  • Stupeň utajení 2: Proužky s maximální šířkou 2 mm, částice s velikostí 4 x 80 mm.
  • Stupeň utajení 3: Proužky s maximální šířkou 2 mm, částice s maximální velikostí 2 x 15 mm.
  • Stupeň utajení 4: Proužky s maximální šířkou 0,8 mm, částice s maximální velikostí 0,8 x 13 mm.

Objem koše

Objem koše skartovačky je důležitý, zejména pokud plánujete skartovat velké množství dokumentů. Vyberte skartovačku s dostatečně velkým košem, abyste nemuseli často vyprazdňovat odpad.

Hlučnost

Hlučnost skartovačky je faktor, který byste měli zvážit, zejména pokud ji budete používat v kancelářském prostředí. Vyberte skartovačku s co nejnižší hlučností, abyste minimalizovali rušivý hluk.

Doporučené značky a ceny

Na trhu existuje několik kvalitních značek skartovaček, které se osvědčily v oblasti bezpečného skartování. Mezi ně patří Kobra, Bonsali, Fellowes, HSM, Rexel, Peach, Hama a AveTECH.

Ceny skartovaček se liší v závislosti na jejich funkcích, výkonu a kapacitě. Jednoduché skartovačky můžete zakoupit za cenu do 500 Kč, zatímco dražší modely s pokročilými funkcemi se pohybují v cenovém rozmezí od 1 000 Kč až po 10 000 Kč nebo více.

Nejčastější otázky ohledně skartovaček

  1. Jakou skartovačku potřebuji pro své potřeby?

    Výběr skartovačky závisí na množství a typu dokumentů, které budete skartovat. Pro občasné použití a menší objemy dokumentů je vhodná ruční skartovačka nebo levnější elektrický model. Pro firemní prostředí a větší objemy dokumentů je doporučeno vybrat robustnější a výkonnější skartovačku.

  2. Jak často potřebuji vyprazdňovat odpadní nádobu?

    Odpadní nádobu je vhodné pravidelně vyprazdňovat, aby nedocházelo k zachycení skartovaného papíru zpět na řezné nože. Frekvence vyprazdňování se liší v závislosti na objemu odpadní nádoby a množství skartovaných dokumentů. Doporučuje se vyprazdňovat odpadní nádobu, jakmile je zhruba naplněna na 2/3 své kapacity.

  3. Jakou údržbu potřebuje skartovačka?

    Skartovačka vyžaduje pravidelnou údržbu pro udržení optimálního výkonu a životnosti. Doporučuje se pravidelně promazávat skartovačku olejem určeným pro skartovačky. Olej slouží k mazání řezných nožů a prevenci případného zaseknutí. Dále je vhodné provést čištění a odstranění případných zbytků papíru z mechanizmu skartovačky.

  4. Jaká je maximální velikost papíru, kterou skartovačka zvládne?

    Skartovačky se liší v maximální velikosti papíru, kterou dokážou zpracovat. Běžné skartovačky jsou schopné zpracovat papír velikosti A4, ale existují i modely, které zvládnou velikost A3. Při výběru skartovačky je důležité zkontrolovat, zda odpovídá požadované velikosti dokumentů, které budete skartovat.

  5. Mohu skartovat i jiné materiály než papír?

    Ano, mnoho skartovaček je vybaveno funkcemi, které umožňují skartování jiných materiálů než papíru. Patří sem například skartování CD a DVD disků, kreditních karet nebo sponkovaných dokumentů. Před skartováním jiných materiálů než papíru je však vhodné zkontrolovat, zda je skartovačka k těmto úkonům přímo určena.

  6. Jaká je hlučnost skartovačky?

    Skartovačky se liší v hlučnosti, která je udávána v decibelech (dB). Nejčastěji se hlučnost pohybuje v rozmezí 56-75 dB. Pokud preferujete tichší provoz, doporučuje se vybrat skartovačku s nižší hlučností. Při výběru skartovačky je také dobré se zaměřit na uživatelské recenze, které mohou poskytnout informace o hlučnosti konkrétních modelů.

Tyto otázky a odpovědi vám mohou pomoci při výběru správné skartovačky pro vaše potřeby. Pamatujte, že každý model skartovačky může mít specifické vlastnosti a funkce, které je dobré zvážit při výběru.

Závěr

Skartovačka je nezbytným zařízením pro zajištění bezpečnosti důvěrných informací. Při výběru skartovačky je důležité zvážit typ, výkon, kapacitu, objem koše, hlučnost a stupeň utajení. Doporučujeme vybrat značku, která je známá svou kvalitou a spolehlivostí.