Vazače dokumentů: Vše, co potřebujete vědět

1. Co jsou vazače dokumentů?

Vazače dokumentů jsou zařízení, která slouží k proděravění a svázání papírových dokumentů. Existují manuální i elektrické vazače, které umožňují různé typy vazby, jako je kroužková vazba nebo termovazba.

1.1 Manuální vazače

Manuální vazače jsou vhodné pro menší objemy vázaných listů. Ovládají se pomocí páky a jsou ideální pro občasné použití v domácnostech nebo menších kancelářích.

1.2 Elektrické vazače

Elektrické vazače jsou oblíbené v kancelářích a místech, kde je potřeba svázat větší množství dokumentů. Ovládají se pomocí tlačítek nebo pedálu a umožňují rychlejší a pohodlnější vázání.

2. Typy vazby

Existují různé typy vazby, které můžete použít při svazování dokumentů. Nejběžnější typy vazby jsou pevná vazba a kroužková vazba.

2.1 Pevná vazba

Pevná vazba se provádí pomocí termovazače, který spojí jednotlivé listy roztaveným lepidlem. Pevná vazba není příliš oblíbená pro běžné použití, ale může být vhodná pro méně namáhané dokumenty.

2.2 Kroužková vazba

Kroužková vazba je oblíbená díky své flexibilitě. Můžete přidávat nebo měnit dokumenty díky možnosti rozebrání vazby. Pro kroužkovou vazbu potřebujete plastové nebo kovové kroužky, které se protáhnou dírami v dokumentech.

3. Výběr vhodného vazače

Při výběru vazače je důležité zvážit objem a frekvenci vázání dokumentů. Manuální vazače jsou vhodné pro občasné použití s menším počtem listů, zatímco elektrické vazače jsou lepší pro časté vázání a větší objemy dokumentů.

3.1 Typ použitých hřbetů

Vazače používají různé typy hřbetů pro svázání dokumentů. Plastové hřbety jsou levné a umožňují opětovné rozebrání vazby. Kovové hřbety jsou nerozebíratelné a poskytují pevnější vazbu. Termovazba využívá termodesky s lepidlem pro ploché svázání dokumentů. Hřebenová vazba je levná a umožňuje vazbu až pro 500 listů.

3.2 Rozteč děrování

Vazače mají různý počet děrovacích nožů, které určují rozteč děrování. Standardní rozteč je 21 nebo 34 děr. Rozteč 3/1" je vhodná pro svazky do tloušťky 12 mm, zatímco rozteč 2/1" je vhodná pro svazky do tloušťky 30 mm.

3.3 Materiál a kvalita přístroje

Vazače jsou vyrobeny z plastu různé kvality s kovovými částmi. Dražší vazače obvykle nabízejí lepší kvalitu plastových částí a více kovových součástí. Doporučuje se volit vazače od známých výrobců, kde je možné sehnat náhradní díly a příslušenství.

4. Spotřební materiál pro vazače

K vazačům je nutné dokupovat spotřební materiál, zejména vázací hřbety. 

Plastové hřbety jsou nejčastěji používané a nabízejí různé průměry pro různé tloušťky svazovaných dokumentů. 

Kovové hřbety jsou vhodné pro reprezentativnější vazbu.

5. Vlastnosti vazačů

Při výběru vazače je dobré zvážit různé vlastnosti, které mohou ovlivnit jeho použitelnost a efektivitu. Zde jsou některé důležité vlastnosti vazačů:

  • Zásobník: Vazače s dostatečně velkým zásobníkem umožňují uložit větší množství plastových nebo kovových hřbetů, což usnadňuje práci a šetří čas.

  • Laminátor: Některé termovazače mohou být vybaveny funkcí laminace, což eliminuje potřebu samostatného laminátoru a umožňuje vám jednoduše zabezpečit dokumenty proti poškození.

  • Průzor: Přítomnost průzoru na čelní straně vazače vám umožní snadno sledovat množství odpadu v odpadním prostoru a případně jej vyprázdnit.

  • Možnost děrovat více dokumentů najednou: Některé vazače umožňují děrovat více listů najednou, což urychluje proces vazby a zvyšuje produktivitu.

  • Ergonomická páka: Manuální vazače vybavené ergonomickou pákou usnadňují ovládání a snižují únavu při vázání většího počtu dokumentů.

6. Nejčastější otázky

  • Jak pracovat s vazačem?: Práce s vazačem je relativně jednoduchá. Vložte papíry na pracovní plochu a pomocí páky nebo tlačítka (u elektrických vazačů) seřiďte díry. Poté vložte plastový hřbet do vazače a nasazujte listy. Při dokončení vraťte páku nebo u elektrického vazače uvolněte tlačítko.

  • V čem se liší levné a dražší vazače?: Dražší vazače nabízejí obvykle vyšší variabilitu nastavení, jako je vyjmutí děrovacích nožů, možnost nastavení vzdálenosti děrování od okraje listu a dalších funkcí, které usnadňují a zlepšují proces vázání.

  • Kde je vhodné zvolit tepelnou vazbu?: Teplá vazba se obvykle využívá pro méně namáhané dokumenty, jako jsou knižní brožury nebo diáře, protože jednotlivé stránky jsou spojeny lepidlem a vazbu nelze rozebrat.

7. Cena vazačů dokumentů

Ceny vazačů dokumentů se liší v závislosti na jejich typu, výkonu, vlastnostech a značce. Manuální vazače obvykle stojí méně než elektrické vazače. Obecně platí, že dražší vazače často nabízejí lepší kvalitu, větší spolehlivost a rozšířené funkce. Před nákupem je vhodné porovnat různé možnosti a zvážit potřeby a rozpočet.

Závěr

Vazače dokumentů jsou užitečným nástrojem pro svázání a prezentaci tištěných materiálů. Při výběru vazače je důležité zvážit objem a frekvenci vázání, typ vazby a materiál použitý pro vazbu. S rozmanitostí vazačů na trhu